miércoles, 5 de marzo de 2014

TEMA 9: L'ADVERBI

L'ADVERBI
Un adverbi és una categoria gramatical INVARIABLE que modifica i complementa el verb, tot indicant el lloc, el temps, la manera, etc, com es realitza l’acció verbal.

Viu aquí                      Hem arribat tard                             Somreia alegrement 

DESCARREGAR PDF




Dins d’una oració, els adverbis apareixeran: 
Darrere d’un verb: El teu gos és allà
Davant d’un adjectiu qualificatiu: Aquest problema sembla molt difícil. 
Davant d’un altre adverbi: La pel·lícula acaba massa tard. 
Existeixen també les anomenades locucions adverbials, que 
fan la mateixa funció que un adverbi, però amb més d’un mot.

Tipus d’adverbis: 
TEMPS 
ara, abans, després, ja, encara, mentrestant, aviat, tard, alhora, llavors, aleshores, mai, sempre, sovint, ahir, avui, demà. Ara ja no puc dormir. M’agrada arribar aviat a la feina. Sempre penso en ella. Sovint sento nostàlgia de la meva infantesa. Van llevar-se i, llavors, van decidir continuar la marxa. a hores d’ara, avui dia 
mai de la vida, mai més, de tant en tant, de tard en tard, a deshora, a destemps, d’hora, de seguida, en breu, a continuació, tot seguit, de cop o volta, a l’instant, al matí, al migdia, a la tarda, al vespre, a la nit. Mai de la vida havia vist res semblant. De tant en tant vaig amb bici. Sempre dina a deshora. De cop i volta va aparèixer per la porta. Al matí esmorzo amb la Roser. 

LLOC 
aquí, allà, allí, damunt, sota, davant, darrere, baix, dalt, prop, lluny, sobre, dins, endins, fora, enfora.  Aquí s’hi està bé, però allà fa fred. El gat és dalt de l’arbre. No m’atreveixo a entrar dins aquesta cova. El poble és massa lluny. a dalt, a baix, cap amunt, cap avall, al capdamunt, al capdavall, a la vora, al Lluny, al voltant 
Si vas cap amunt trobaràs una petita església i si vas cap avall trobaràs la masia. Quan sóc a la platja m’agrada mirar al lluny. 
MODE O MANERA 
clarament, alegrement, fàcilment, bàsicament, tristament... (adj. femení + -ment) bé, ben, mal, malament, millor, pitjor, així, només, solament, alt, baix, fort, fluix, com, sobretot Vaig dir-li el que pensava clarament. A ell tot li surt bé i a mi tot em va malament. Si et comportes així només aconseguiràs perdre els amics. Sobretot, sigues sincer. a collibé, a cegues, a les palpentes, a contracor, de tot cor, de reüll, de fit a fit, de puntetes, amb prou feines... T’ho ha dit de tot cor. Caminava de puntetes per no fer soroll. Amb prou feines podia respirar. 
QUANTITAT 
molt, massa, força, gaire, bastant, poc, gens, prou... més, menys, almenys...  És massa tímida. Has de menjar molt si vols crèixer. No sóc gens fanàtic d’aquest esport. A més, d’allò més, més o 
menys, si fa no fa, pel cap baix... Li van tocar, pel cap baix, seixanta mil euros. Si fa no fa, deu tenir uns divuit anys. 

AFIRMACIÓ 
sí, oi, prou, també, efectivament, evidentment Sí, ha dit que vindria a les sis, oi? Evidentment, t’acompanyaré a casa després del cinema. 
fins i tot, de debò, de segur, per descomptat 
Fins i tot en Joan es va animar a ballar. 

NEGACIÓ 
no, tampoc No, jo tampoc hi vull anar. no pas, de cap manera, no gens 
De cap manera, no em convenceràs. 

DUBTE 
potser Han dit que potser plourà. 
tal vegada, si de cas, per 
ventura, qui sap 
Tal vegada tornarem a sortir. 



No hay comentarios:

Publicar un comentario